Wat zijn de 7 stappen van een Praktijkteam?

De 7 stappen van een praktijkteam zijn:

 1. Vaststellen casus
 2. Vaststellen praktijkteam en kick off
 3. Vaststellen routeplan (naar de top)
 4. 100 dagen leren en werken
 5. Bereiken van het doel en vieren van een feestje
 6. Reflecteren op leermomenten
 7. Follow up
Opleiding teamleiders en teamleden

DPP2 biedt elke Teamleider en alle Teamleden bagage om optimaal in een praktijkteam te werken en te leren. Deelnemers ontwikkelen on-the-job hun competenties op het gebied van: casusgericht werken, coachend leiderschap, samenwerken, persoonlijk leren en praktijkbegeleiding van het werkplekleren.

DPP2 biedt namens partner HGMR, tal van teaminstrumenten ie het team- en persoonlijk leren ondersteunen, zoals:

 • Teamtest
 • Teamrollen (Belbin)
 • Toekomstkijken
 • Krachtenveld analyse
 • en meer

Teamleiders na hun deelname aan het 1e praktijkteam een compleet programma Teamleider in 100 dagen. Download dit programma gratis!.

Implementeren van de casus via werkplekleren

Een praktijkteam werkt een casus uit in een best-practice voorzien van leerstappen. Elke leerstap voorzien zijn van een (digitale) leerwerkopdracht op het platform (2BImproved). De leerwerkopdracht wordt door het praktijkteam gekoppeld aan leercontent zoals een werkinstructie, een leskaart, een kennistest, video, etc. Zo ontstaat een praktisch leerstappen-programma per casus. We noemen dat een TOPIC. Als deze door het team is voltooid, wordt de TOPIC in de digitale leeromgevingen van alle betrokken medewerkers gekoppeld. De teamleden begeleiden vervolgens de deelnemers als ‘praktijkopleider’ bij de uitvoering van de leerwerkopdrachten (fase 4). Zó implementeert het praktijkteam niet alleen de casus, er komt ook een verbeterproces op gang om de TOPIC te optimaliseren voor een volgend praktijkteam.

e-Coaching van praktijkteams, teamvragen en persoonlijke leervragen

Vanuit de helpdesk van DPP2 (HGMR en 2BImproved) ondersteunen we ‘realtime’ de praktijkteams en teamleden met al hun leervragen. Tevens stimuleren we het leren continu via e-zines om leermodules, spellen, testen, literatuur om het leren te stimuleren en de deelnemers te blijven motiveren.